Luna trecută am avut ocazia să particip la un workshop, în Budapesta, despre o nouă metodă de dresaj care devine din ce în ce mai populară în vestul Europei şi SUA. Această metodă a fost dezvoltată de Claudia Fugazza care face parte din echipa de cercetare “Family Dog Project” din cadrul departamentului de etologie al Universităţii Eötvös Loránd.
Este vorba despre un mod inedit şi distractiv de a ne învăţa câinele anumite comportamente. Spre deosebire de alte metode prin care câinele învaţă singur ce trebuie să facă pentru a primi o recompensă (sau în alte cazuri pentru a evita ceva negativ), prin metoda “Do as I do”câinele învaţă să ne imite pentru a ajunge la recompensă (învăţare socială).
Ce este şi mai interesant este că până nu demult, se credea că doar oamenii şi primatele au capacitatea de a imita. Însă azi ştim cu toţii că această capacitate se regăseşte la mai multe grupe de animale printre care şi câinele.
Foto 1: înainte de workshop câinii au avut timp să se cunoască
Pe parcursul celor două zile de workshop am avut ocazia să observ mai multe persoane care împreună cu câinele lor, în câteva sesiuni de dresaj, au reuşit să îşi înveţe patrupedul să-i imite. Unii s-au descurcat mai bine decât alţii, însă un lucru este clar, cu toţii ne-am simţit bine.
Este fantastică capacitatea acestor animale de a ne urmări şi de a ţine minte ce facem. Într-un studiu, Claudia Fugazza a arătat că este posibil ca un câine să reţină ce comportament trebuie să imite până la 24 de ore după ce a văzut comportamentul respectiv la om (studiu 1)!
Pentru a stăpâni această metodă trebuie învăţate nişte reguli de bază şi se urmăreşte un protocol clar, cel puţin până când câinele prinde ideea de a ne imita, urmând că ulterior să înveţe comandă verbală. După ce aţi realizat aceşti paşi doar imaginaţia voastră vă mai poate limita. Practic putem vedea şi înţelege mai bine cum percepe câinele comportamentul/mişcările umane. De exemplu dacă vrem să învăţăm câinele să deschidă un sertar, prin “Do as I Do” putem face aceasta în câteva minute. Trebuie să ne asigurăm că acesta ne urmăreşte, după care mergem şi deschidem cu mâna sertarul, îl închidem la loc şi îi dăm comanda pentru a ne imita. Cel mai interesant pentru mine este faptul că va deschide sertarul cu gura şi nu cu unul dintre membre aşa cum am făcut noi ca oameni. Pentru el mâna noastră echivalează cu gura lui. În video-ul ataşat puteţi observa cum câinele imită lătratul omului.Sunt foarte curios ce şi cum face câinele dacă-l rugăm să ne imite când râdem.
Probabil că vă întrebaţi oare care este cea mai bună metodă de dresaj, cea cu clickerul sau aceasta prin imitare (intenţionat nu am luat în calcul metodele de dresaj “tradiţionale”). Claudia a studiat atent şi acest aspect şi a observat că în anumite situaţii metoda prin imitare este mult mai rapidă decât cea cu clickerul (studiu 2 , studiu 3). Este vorba mai ales de acele comportamente care implică un obiect, adică exemplul meu de mai sus cu deschisul seratului.
Personal eu nu cred că trebuie să alegem o singură metodă de dresaj, Fiecare are aventajul ei. În plus dacă le combinăm ajungem să stimulăm mental câinii mult mai mult, ceea ce le va dezvolta capacitatea şi abilitatea de a înţelege mai bine lumea din jurul lor. Cu cât metodele de comunicare şi dresaj cu câinele nostru sunt mai diverse, cu atât capacitatea de înţelegere reciprocă dintre câine şi om creşte. Astfel, vă încurajez şi pe voi să descoperiţi această metodă pentru a vă înţelege mai bine câinele şi pentru a aduce şi mai multă bucurie în relaţia voastră cu aceste animale unicate şi speciale.
Trebuie să recunosc însă că, pentru mine, sesiunile de dresaj prin “Do as I Do” sunt mult mai distractive!
Foto 2: impreuna cu Claudia Fugazza
Vreau să menţionez că pregătesc un interviu cu Claudia, astfel dacă aveţi ceva întrebări legate de subiect, vă rog să le lăsaţi la comentarii pentru a le include în interviu.
Pentru mai multe informatii despre “Do as I do” va recomand cartea , DVD-ul sau pagina de facebook.
Succes !
-Vlad