Articole

Piramida nevoilor

Cu ocazia celui de-al 70-lea congres anual al Asociaţiei Mondiale a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (WAZA) ţinut anul acesta în Al Ain, Emiratele Arabe Unite din 11-15 octombrie, a fost lansată Strategia Mondială a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor pentru Bunăstarea Animalelor.
Imaginea de mai jos reprezintă vizual o adaptare inedită a piramidei nevoilor descrisă de Maslow. Aceasta a fost dezvoltată în special pentru animalele sălbatice din captivitate dar noi credem că aceasta se pretează perfect şi pe animalele de companie indiferent de specie.

Piramida nevoilor  - WAZA

Îngrijire (engl. Care):
1. nevoi fiziologice (adăpost, apă curată, un mediu curat)
2. îngrijire medical-veterinara (lipsa bolilor, tratarea rănilor şi o nutriţie adecvată)
3. nevoi de siguranţă

Bunăstare (engl. Welfare):
4. nevoi sociale
5. stimulare mentală
6. posibilitatea de a alege

“Am suprapus piramida nevoilor descrisă de Maslow peste un arbore pentru a exprima aspiraţiile Strategiei Mondiale a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor pentru Bunăstarea Animalelor; aceasta are ca scop de a îndrepta atenţia bunăstării animalelor către categoriile superioare ale piramidei lui Maslow şi care reprezintă starea de bine (engl. wellness şi well-being). Rădăcinile arborelui reprezintă nevoile primare necesare supravieţuirii, acestea incluzând o nutriţie echilibrată, bazată pe experienţă şi cercetări ştiinţifice. Trunchiul simbolizează nevoile de sănătate şi de siguranţă ale animalului. Coroana reflectă activităţile complexe şi variate care vizează bunăstarea animalelor, acestea fiind posibile datorită unui managemenet şi design de cea mai înaltă calitate a grădinilor zoologice şi acvariilor. Păsările care îşi iau zborul din arbore pot reprezenta un ideal al grădinilor zoo şi acvariilor şi anume acela de a încuraja şi a menţine abilităţile naturale ale animalelor. Asemeni unui arbore care oferă un habitat complex pentru alte specii, o grădină zoologică sau un acvariu poate incuraja bunăstarea animalelor dincolo de metodele actuale.”  (WAZA, 2015)

Puteti citi/descarca gratuit intreaga strategie pe pagina WAZA

– Vlad

Leave a comment