Știați că...?

Știați că…07

07

Oxitocina, sau hormonul dragostei, ajută la întărirea legăturii dintre părinte şi copil. Iar acum, cercetătorii care au lucrat cu unii dintre cei mai iubiţi patrupezi, căţeii, au demonstrat că şi aceştia dispun de acelaşi mecanism instinctual, prin care creează legături strânse cu oamenii.
Atunci când privim în ochii drăgălaşi ai unui căţel, atât nivelul nostru de oxitocină, cât şi cel al căţelului creşte.
Cercetătorii au recrutat 30 de diade/perechi om-căţel pentru a documenta fiecare interacţiune (mângâiat, privit, vorbit cu animalul) dintre câine şi om, timp de 30 de minute. Oxitocina a fost măsurată în probe de urină atăt de la oameni cât şi de la căţei imediat înaintea experimentului şi imediat după încheierea acestuia. În urma acestui studiu, cercetătorii au descoperit că perechile om-câine care au petrecut mai mult timp privindu-se în ochi, au avut nivelul de oxitocină mult mai crescut faţă de cei care în timpul interacţiunii s-au privit mai puţin. De asemenea s-a obeservat că cei care au dispus de un contact vizual mai îndelungat cu căţelul au avut parte de o interacţiune mult mai plăcută. Astfel putem spune că un contact vizual mai îndelungat cu prietenul nostru înseamnă mai multă oxitocină, care la rândul ei înseamnă mai multă iubire şi încredere.

Pentru mai multe informaţii privind acest aspect, vă invităm să lecturaţi următorul articol: we can’t resist puppy dog eyes 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s