Articole

Între adevăr şi provocare – un aspect despre câinii adoptaţi

adopt

Zilele acestea circulă pe net acest clip super simpatic (îl găsiţi la finalul articolului). Mesajul general transmis este unul cât se poate de nobil şi anume să adoptăm câini de la adăposturi. Cu un singur aspect sunt puţin confuz sau nelămurit. În clip se prezintă acest căţel adoptat care la început este foarte speriat de orice iar, zice clipul, după un timp acesta devine mai relaxat şi totul este roz în viaţa căţelului şi a familiei.

Desigur că acest clip este unul prin care se încurajează adoptarea câinilor din adăposturi şi foarte bine face! Aspectul cu care nu sunt eu tocmai deacord este că de cele mai multe ori, această frică crescută a câinelui, nu trece de la sine. Există şi cazuri în care totul se rezolvă cumva de la sine dar de cele mai multe ori este nevoie de muncă, timp, răbdare, multă înţelegere şi bine-nţeles dragoste pentru a-l ajuta pe căţel să treacă peste fricile sale. Când zic muncă, mă refer la exerciţii prin care să desensibilizăm treptat căţelul la stimulii care-i provoacă frică (oameni străini, câini necunoscuţi, sunete puternice precum petardele sau tunetele etc), exerciţii prin care să-i creştem încrederea de sine şi în noi. şi în cei din jur
Aceste exerciţii necesită timp, multă răbdare şi uneori poate chiar un sfat de la un expert. Din păcate există cazuri în care oamenii duc câinii înapoi la adăpost tocmai pentru că nu se aşteptau la această muncă în plus şi aveau impresia că dacă aşteaptă puţin totul se rezolvă de la sine dar din păcate nu a fost aşa.

Da, câinii din adăposturi, în special cei care provin de pe străzi sunt câini cu diverse sensibilităţi. Asta nu înseamnă că nu sunt nişte câini buni, ba din contră au acelaşi potenţial ca orice alt câine. Dacă încercăm însă să ne imaginăm viaţa prin ochii lor putem realiza mai bine ce viaţă grea au avut şi prin câte au trecut şi totuşi au reuşit să supravieţuiască!

adopt-a-shelter-dog

Astfel, toate aceste exerciţii, pe lângă că îl vor ajuta pe câine să se descurce mai bine în noul său mediu, ne vor ajuta şi pe noi să-l descoperim pe el ca individ şi astfel vom putea să-i descătuşăm adevărata sa personalitate şi să-l acceptăm aşa cum este (cu multe bune dar şi unele mai puţin bune). Acest pas poate să ţină de la câteva săptămâni până la câteva luni sau chiar peste un an, în funcţie de fiecare câine şi istoricul său şi cât de mult sunt dispuşi noii săi prieteni bipezi să lucreze cu el.

Cei care ştiu şi se astepata la această “muncă” vor fi cei care la final vor avea viaţă aşa cum o prezintă clipul la final. Cu acestea scrise, mi-ar plăcea să fim corect informaţi despre ce înseamnă să trăim cu un animal lângă noi. Doar aşa vom putea dezvolta o relaţie sănătoasă care să ne ajute atât pe noi dar şi pe câine.

– Vlad


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s