Articole

John Bradshaw – Dog Sense

Dacă vine vorba de eroi, pentru mine personal antrozoologul John Bradshaw este un astfel de erou. Mi-a captat atenţia prin studiile sale ştiinţifice privind psihologia canină şi respectul prin cărţile sale dar mai ales prin capacitatea sa de a analiza, a înţelege şi a promova o relaţie sănătoasă om-câine (dar şi om-pisică).

bradshaw_john_alan-peters_300

Citatul de mai jos este luat dintr-o carte a sa “Dog Sense“, o carte pe care o recomand tuturor celor care interacţionează în mod direct cu câinii:

“Dacă oamenii cu câini ar putea să aprecieze inteligenţa şi viaţa emoţională a câinilor de care au grijă, pentru ceea ce este şi nu pentru ceea ce ei îşi imaginează că este, atunci câinii nu doar că ar fi mai bine înţeleşi dar ar fi şi mai bine îngrijiţi”
Original: “If owners were able to appreciate their dogs’ intelligence and emotional life for what is actually is, rather than for what they imagine it to be, then dogs would not just be better understood – they’d be better treated as well.”

Mi-a plăcut foarte mult această propoziţie deoarece în multe cazuri există tendinţa de a considera animalele mult mai inteligente sau mult mai proaste decât sunt acestea în realitate. Această discordanţă între aşteptări şi realitate duce de cele mai multe ori la frustrări atât din partea oamenilor cât şi a animalelor. Iar aceste frustrări, pe termen lung, vor crea probleme în relaţia om-animal.

Pentru a evita aceste probleme cel mai bine este să ne păstrăm o minte deschisă şi să ne educăm permanent.

foto credit: John Bradshaw – The Bark

-Vlad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s