2019 a fost un an bun din mai multe motive. Cu siguranță unul dintre acestea este și lansarea noului nostru proiect: un podcast despre animalele din jurul nostru. Chiar dacă aveam de ceva ani buni în cap acest proiect, totul s-a mișcat mult mai clar, mai repede și mai eficient în momentul în care a decis Radu să accepte invitația de a realiza împreună acest proiect.
Radu a fost omul potrivit la momentul potrivit. Suntem prieteni, el se pricepe la ˝online media production˝, are un câine Calma și suntem la fel de curioși de comportamentul câinilor și educarea bipezilor în ceea ce privește o relație sănătoasă om-animal.
Acest nou proiect este despre realizarea unui podcast online cu tema principală comportamentul animalelor. Podcastul va sta sub umbrela Societății Române de Antrozoologie și va fi prezentat de Vlad Vancia – biolog – și Bogdan Radu, partener al unui animal de companie. Proiectul își dorește să ofere o perspectivă de bun-simț bazată pe articole științifice, dar și pe experiența interacțiunii omului cu animalele. Podcastul se va axa în principal pe relația dintre om și câine/pisică, dar se va folosi și de alte exemple din lumea animalelor.
Scopul principal este îmbunătățirea și dezvoltarea relației dintre om și animalul său de companie cu ajutorul descoperirilor științifice actuale din domeniul comportamentului și psihologiei animale. Scopul secundar al proiectul îl reprezintă aproprierea, dar și o mai bună înțelegere a animalelor de către publicul nostru. Podcastul reprezintă o altă formă de prezentare a informațiilor, una care devine din ce în ce mai populară, chiar și la noi în tară. Am considerat că pe lângă workshopuri, emisiuni, prezentări, articole, ședințe on-line și face2face merită să încercăm și acest format de podcast.
Lipsa unei îndrumări adecvate în ceea ce privește managementul comportamentului la animale de companie poate aduce diverse probleme în viața fiecărui om. Lista descoperirilor științifice din ultima vreme este neglijată de cei mai mulți posesori de animale pentru că aceștia sunt supuși unor informații, de cele mai multe ori eronate sau incomplete, din diferite medii neacreditate în comportamentul animal. Nevoia unei autorități acreditate în media, din acest domeniu, este nesatisfăcută pe piața din România. Având în față o ascensiune continuă a numărului de posesori de animale de companie ne dăm seamă că există și nevoia unor ghiduri care să prezinte informații empirice de actualitate despre interacțiunea sănătoasă om-animal.
Și cu aceste idei am plecat la drum. Momentan suntem la episodul 5, în care avem primul nostru invitat alături de noi. Când sunt doar eu cu Radu în studio e mai ușor de controlat dialogul și asta ajută. Mai ales cum noi suntem încă la început în arta înregistrării audio. Însă trebuie să recunosc că atunci când mai apare o persoană în discuție lucrurile se schimbă. Subiectele dezbătute sunt mai dinamice și atmosfera seamănă mai tare cu o discuție normală între trei pasionați de același domeniu.
Faza faină e că mai avem încă 2 astfel de episoade, cu doi oameni faini. Vorbim cu ei despre pisici dar și despre importanța mirosului la câini. Ahh și nu uitați de concursurile noastre. Avem jucării super faine, de tip puzzle-feeder ca și premii de la partenerii noștri Cabinet Veterinar Multiserv Animalia .