Articole

Cei cinci piloni ai unei pisici fericite – Partea I

6b0d94ad0cac3bb2b05f1ffe9d9ec7b1    Trebuie să recunosc că sunt o mare fană a pisicilor, se poate vedea acest lucru după cele trei pisici pe care le avem noi acasă. Zilele acestea m-am gândit mult la bunăstarea pisicilor și ce anume ar contribui la o viață sănătoasă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Pisicile sunt animale de companie des întâlnite, ca și dovadă avem internetul cu toate filmulețele și pozele amuzante. Se „știe” așadar că pisicile sunt jucăușe, creative și animale de companie de care nu te poți plictisi niciodată. Chiar și așa,  putem face oare „îmbunătățiri” ale mediului pisicilor noastre pentru a le crește calitatea vieții?83377565-23ec-47ff-9ad7-0df0b5d576b9

În primul rând, unele boli și comportamente ale pisicilor pe care noi le considerăm problematice au fost deseori asociate în cercetările științifice realizate în domeniul medicinei veterinare, cu medii de viață stresante sau care nu țin cont de anumite nevoi ale felinelor. Este important atunci să ne gândim din nou la îmbogățirea comportamentală (engl. enrichment – definim aici), concept pe care noi îl promovăm.  A ține cont de nevoile animalelor noastre, ce depind de mediu este așadar  esențial, nu opțional, pentru bunăstarea felinelor noastre. Printre aceste nevoi se numără cele ce țin de mediul fizic (fie că e vorba în casă sau afară), dar și cele referitoare la interacțiunea socială –  care includ contactul direct, uman cu pisica.

În continuare, problemele care sunt cel mai des raportate: agresivitatea (către proprietar sau alți oameni, de ex. musafiri), urinarea inadecvată, pasivitatea sau lipsa de activitate și obezitatea. În urma unor sondaje s-a observat că acestea sunt probleme care apar după multe semnale din partea pisicilor, care trec neobservate de către proprietari, până în momentul în care devin prea grave. Deseori pisicile nu exprimă în mod activ semnale de stres sau anxietate, ci mai mult pasiv. Aici intervin stereotipurile cu privire la pisici, potrivit cărora acestea sunt mai distante, indiferente, reci – atenție, chiar și în cazul acestor pisici „pasive” s-au realizat măsurători ale hormonilor de stres și s-a observat că pot avea un nivel ridicat al stresului, care deseori trece neobservat până în faza în care se manifestă „activ”. Când felinele încearcă să transmită discomfortul lor, comportamentele manifestate sunt deseori și rapid etichetate ca fiind rele, inadecvate sau agresive. Abia în această etapă proprietarii cer ajutor, sau în situații mai dramatice eutanasiază sau abandonează pisica. Anticiparea într-o manieră proactivă, timpurie, a acestor comportamente poate fi mai mult decât utilă.

Pentru început cred că este de folos să ne gândim la ce anume se rezumă majoritatea jocurilor pisicilor– la comportamentul de vânat. Pisicile adoră să vâneze, fie că este vorba de o musculiță,  propria umbră sau lumina reflectată din paharul cu apă. Pe scurt, ne dorim să le oferim felinelor noastre oportunități de a-și manifesta aceste comportamente  într-o manieră cât mai autentică, specifică speciei și suficient de diversificată. Pisicile noastre și-au menținut în repertoriul lor multe comportamente specifice strămoșilor lor, pisica sălbatică africană Felis lybica. Asocierea dintre om și pisică a început acum aprox. 10,000 de ani, fiind o relație mutual benefică (pisicile vânau rozătoarele din grânare). Din punctul meu de vedere, este important de reținut această idee – împreună cu felinele noastre noi avem o relație din care beneficiem mutual, astfel este îndatorirea noastră să le oferim un mediu care să țină cont de nevoile lor – în cele din urmă, ele se adaptează constant la mediul nostru, nu?

În continuare voi prezenta cei cinci piloni ai unei feline care trăiește într-un mediu sănătos, care respectă nevoile speciei.

Pilonul 1 – Oferirea unui spațiu în care pisica să se simtă în siguranță.

Pilonul 2 – Oferirea de multiple și diferite resurse cheie din mediu: hrană, apă, zone de toaletaj, zone de ascuțit ghearele, zone de joacă, zone de odihnă/dormit.

Pilonul 3 – Oferirea de oportunități de joacă de tip pradă-prădător.

Pilonul 4 – Oferirea de interacțiune om-pisică pozitivă, constantă și predictibilă.

Pilonul 5 –  Oferirea de mediu care respectă/ține cont de importanța mirosului (oportunități de a simți mirosuri noi) pentru pisici.

a3335964fc1bb54abd355e6ad3dd2441 (1)     Urmează ca în partea a doua a acestui articol,  să prezint metode specifice de a realiza fiecare „pilon” ținând cont de tehnicile de îmbogățire comportamentală recomandate de literatura de specialitate din acest domeniu și propriile noastre experiențe. Recent se acordă atenție deosebită felinelor, din partea comunității științifice și credem că este important să promovăm aceste aspecte, deoarece pisicile sunt animale de companie foarte populare și deseori din lipsă de informație ajungem să neglijăm unele aspecte importante ce țin de viața felinelor noastre. Mai mult decât atât, veți vedea că nici măcăr nu este costisitor să facem asta, multe dintre jucării le putem face chiar noi.

Pe scurt, la ce ne ajută să „îmbogățim” mediul felinelor noastre?

  • Mai puține probleme de sănătate;
  • Mai puține comportamente problematice;
  • Interacțiune fizică (engl. handling) cu pisica mai eficientă (fără zgârieturi, mușcături etc.);
  • Întărirea relației dintre om și pisică;
  • Reducerea stresului pisicilor într-o casă în care locuiesc mai mult de o felină;
  • Pisici mai fericite!!!

Cu toții ne dorim să avem animale de companie fericite, mulțumite și sănătoase, care să nu ne zgârie mobila, să ne hâsâie musafirii sau să stea ascunse pe toată perioada cât sunt oameni în vizită la noi. Pentru a vedea cum ne putem bucura de o relație mutual benefică între noi și felinele noastre, vă invit astfel să citiți partea a 2-a a articolului.

Voi ce idei creative aveți cu privire la cei cinci piloni ai bunăstării felinelor?

– Carina


Referințe:

Image retrieved from: http://shirt.woot.com/offers/greetings-from-the-internet

Ellis, S., Rodan, I., Carney, H., Heath, S., Rochlitz, I., Shearburn, L., Sundahl, E., & Westropp, J. (2013). AAFP and ISFM Feline Environmental Needs Guidelines Journal of Feline Medicine and Surgery, 15 (3), 219-230 DOI: 10.1177/1098612X13477537  
Strickler, B., & Shull, E. (2014). An owner survey of toys, activities, and behavior problems in indoor cats Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, 9 (5), 207-214 DOI: 10.1016/j.jveb.2014.06.005
Kienzle E, & Bergler R (2006). Human-animal relationship of owners of normal and overweight cats. The Journal of nutrition, 136 (7 Suppl) PMID: 16772465

One thought on “Cei cinci piloni ai unei pisici fericite – Partea I

  1. Pingback: Pilonul 1 – Totuși, cum ne facem pisica mai fericită? | Ora animalelor: cu și despre prietenii nostri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s