În articolul “Managementul comportamentului animalelor de companie” am început să descriu în general ce se înţelege prin conceptul de management al comportamentului şi care sunt cele trei componente tehnice care se utilizează:
– Îmbogăţirea comportamentală (engl. – enrichment)
– Dresajul (engl. – training)
– Evaluarea eforturilor depuse.
Mai jos aveţi un articol din 2010, scris de Valerie Hare et al. despre cum este văzută îmbogăţirea comportamentală în cadrul organizaţiei The Shape of Enrichment, care se ocupă cu promovarea acestui concept, în toată lumea, de peste 20 de ani.
Chiar dacă acest articol se axează în general pe animalele sălbatice din captivitate (sanctuare şi grădini zoologice) toate ideile sunt perfect valabile şi pentru animalele de companie care sunt dependente de noi pentru o viaţă cât mai fericită.
acces articol: Enrichment individualizat si holistic
În postările care urmează vom da exemple mai specifice despre modalităţi concrete de îmbogăţire comportamentală pentru animale de companie. Mai exact, ne vom axa pe structura:
1. Cum şi de ce putem să schimba ceva în mediul în care trăieşte animalul nostru.
2. Datorită acestei schimbări, cum şi ce comportamente pozitive şi specifice speciei (câine, pisică, papagal) se pot dezvolta (ex. vezi studiul: Ce îl face pe câine mai fericit?)
3. Datorită acestei oportunităţi (schimbare), bunăstarea animalului este îmbunătăţită
Vă invit să ne urmăriţi în continuare şi vă aşteptăm cu comentarii despre cum v-aţi îmbogăţit voi viaţa animalelor de companie sau cum v-ar plăcea să o faceţi.
– Vlad
Pingback: Animal de companie: Hrana și pisicile – bucuria vine mâncând | Radio Romania Cluj