Articole

Cu bunăstarea prin lume – toamnă/iarnă 2014

Se zice că toamna se culeg roadele iar pentru mine această toamnă a fost una foarte bogată. Am fost să învăţ şi să vorbesc despre bunăstarea animalelor în cinci oraşe, patru ţări şi două continente.

Am început cu Budapesta – Ungaria în septembrie la conferinţa anuală EAZA (Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi a Acvariilor, http://www.eaza.net). Este cea mai mare conferinţă pe tema grădinilor zoologice, unde anul acesta au participat peste 700 de experţi.Pentru mine cele mai importante momente de la această conferinţă au fost:
– Workshopul despre Bunăstarea animalelor ţinut de Heather Bacon – Universitatea din Edimburgh (vezi Imag.1) şi Sally Binding – EAZA

what is animal welfare
Imag.1 – Ce inseamna bunastarea animalelor

şi

– Întâlnirea grupului de lucru a dresorilor de animale sălbatice din EAZA ţinută de Annette Pedersen – Zoo Copenhaga şi Kirstin Anderson Hansen – expert în comportamentul animalelor (vezi Imag. 2).

ABC behaviour
Imag.2 – ABC comportamental

Începutul lunii octombrie m-a găsit în Braşov la workshopul internaţional pentru asigurarea bunăstării urşilor din captivitate. Acesta a fost organizat de BEAR Care Group , o asociaţie internaţională cu sediul în SUA (http://www.bearcaregroup.org/) şi FGZAR (Federaţia Grădinilor Zoologice şi a Acvariilor din România, http://www.fgzar.ro). Am fost peste 30 de participanţi din Europa şi SUA. Aici am prezenat programul meu de management al comportamentului prin training/dresaj şi enrichment (îmbogăţire comportamentală) al ursului Maria, o femelă de 13 ani (vezi Imag. 3). A fost un workshop reuşit în care s-a vorbit despre comportament, training, anumite aspecte de medicină veterinară şi enrichment, toate acestea pentru creşterea bunăstării urşilor din grădini zoologice şi sanctuare.

prezentare program training
Imag. 3 – Prezentarea programului de training al ursului Maria de la Zoo Turda

După workshopul din Braşov am fost în Rhenen – Olanda la un workshop organizat de EAZA Academy pentru trainingul animalelor din captivitate. Acesta a ţinut patru zile şi a fost împărţit în trei direcţii: (1) teoretică, în care s-a discutat despre conceptele utilizate în  dresajul modern, unul axat în special pe bunăstarea animalului; (2) practică în care am fost împărţiţi pe echipe de câte doi, iar pe parcursul celor patru zile a trebuit să dresăm un şoarece; (3) observare, în care am urmărit câteva dintre sesiunile de training de la ZOO Ouwehands (gorile, elefanţi, urangutani, urşi polari, lei de mare şi şobolani)(vezi Imag. 4). Mi-a plăcut mult ca timp de patru zile să stau în preajma unor oameni din toată Europa care împărtăşesc aceleaşi valori ca şi mine, când vine vorba de animale (vezi Imag. 5).

IMG_20141021_144633
Imag. 4 – Sa vedem ce temperatura ai azi 🙂
EAZA animal training group photo 2014
Imag.5 – EAZA Academy Training Course 2014 – poza de grup

În luna noiembrie am fost în Edimburgh (Scoţia)(vezi Imag. 6),la Universitatea de Medicină Veterinară pentru o şedinţă de lucru în vederea familiarizării şi testării unui instrument pentru evaluarea bunăstării câinilor, acesta este practic o înşiruire de comportamnete definitorii pentru anumite emoţii prin care pot trece câinii într-un proiect de sterilizare şi care trebuie notate dacă am observat că apar la câini.

Edinburgh be night
Imag. 6- Edinburgh noaptea

m folosit acest instrument pentru evaluarea bunăstării câinilor care trec printr-un program de sterilizare de tipul TNR (Trap-Neuter-Return) din oraşul Jamshedpur, India (vezi Imag. 7), unde am stat 7 zile. Pentru că a fost o experienţă atât de complexă, am decis să scriu despre această călătorie într-un post separat care să fie susţinut şi de o serie de fotografii.

Toate aceste experienţe alături de persoanele din acest domeniu pe care le-am cunoscut, mă fac să apreciez mai mult importanţa meseriei mele şi să prevăd un 2015 mai optimist în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor

tumblr_ngb3iuuXg71rhc04io1_1280
Imag. 7 – Jamshedpur – India 2014 (urmeaza)

– Vlad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s