Articole

Câinele tău ştie ce te face fericit ?

În ultimii ani s-a cercetat mult capacitatea câinilor şi nu numai de a recunoaşte emoţiile oamenilor, fie exprimate vocal fie vizual. S-a observat o tendinţă a animalelor de a recunoaşte mai bine emoţiile pozitive de tipul bucurie, lucru care nu este însă pe deplin explicat. O posibilă explicaţie poate să fie accea că bucuria este exprimată mai general în lumea animală (Ekman, 1992).

tumblr_nayg1mqIdR1t1srmio1_500

Într-un studiu recent publicat (august 2014) în faimosul jurnal ştiinţific, Animal Cognition: Fetching what the owner prefers? Dogs recognize disgust and happiness in human behaviour, un grup de cercetători au demonstrat capacitatea câinilor de a recunoaşte emoţiile stăpânului (bucurie, neutralitate şi dezgust) şi de a lua o decizie în conformitate cu această informaţie.

În experimentul de faţă, cercetătorii au pus câinii să facă aport la un obiect din două disponibile, după ce acestea au fost luate în mână de către stăpân. În timp ce stăpânul avea în mână un obiect (din cele două), a schiţat pe faţă una din cele trei emoţii: bucurie, neutralitate şi dezgust, iar pentru al doilea obiect, în cadrul experimentului s-a folosit o sticlă de plastic transparentă, stăpânul mima altă emoţie decât cea pentru primul obiect.
Au fost comparate 2 emoţii diferite: bucurie-neutralitate, bucurie-dezgust, neutralitate-dezgust şi neutralitate-neutralitate ca şi grup martor/de control.
Când erau rugaţi să facă aport la un unul dintre cele două obiecte, majoritatea au preferat să aducă la stăpân obiectul care a stârnit bucuria pe faţa acestuia.
Ce este însă şi mai interesant este faptul că dacă manipularea obiectelor era făcută de o persoană străină şi tot această exprima şi emoţiile, câinele nu avea o preferinţă pentru obiectul aportat.
Conform cercetătorilor, o posibilă explicaţie poate să fie faptul că într-o situaţie normală de joacă în care câinele este în parc şi face aport la ceva ce nu-i place stăpânului acesta va avea o reacţie negativă. Pentru a verifica această ipoteză, au testat prin metoda descrisă mai sus şi pui, însă nu au fost diferenţe faţă de grupul câinilor adulţi. Astfel se poate trage concluzia că această capacitate de a recunoaşte emoţiile omului a evoluat odată cu procesul de domesticire, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor abilităţi (îndreptarea atenţiei către locul indicat de om prin mişcarea mâinii ) care le-au uşurat adaptarea în societatea noastră.
Ca şi conluzie, acum putem înţelege mai bine de ce câinii aleg să roadă sau să se joace cu obiectele (haine, pantofi, telefoane mobile) noastre preferate, care probabil ne fac să zâmbim când le folosim.

Bibliografie:

Ekman, P. (1992). Are there basic emotions? Psychological Review, 99(3), 550–553.
Merola, I., Prato-Previde, E., Lazzaroni, M., & Marshall-Pescini, S. (2014). Dogs’ comprehension of referential emotional expressions: familiar people and familiar emotions are easier. Animal Cognition, 17(2), 373–385. doi:10.1007/s10071-013-0668-1
Turcsán, B., Szánthó, F., Miklósi, Á., & Kubinyi, E. (2014). Fetching what the owner prefers? Dogs recognize disgust and happiness in human behaviour. Animal Cognition, 1–12. doi:10.1007/s10071-014-0779-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s