Cred că știm cu toții cât de mult le place câinilor mâncarea, de asta e important să știm care gustări sunt sănătoase și recomandate și care nu. Articolul de astăzi se axează mai mult pe mâncarea toxică, nerecomandată câinilor.
1. Avocado
Cu toate că acesta este un aliment foarte sănătos pentru noi oamenii, pentru prietenii noștri patrupezi este toxic. În urma ingerării cojii sau a miezului pot să apară discomfort stomacal, să fiți atenți însă la sâmburele de avocado. Dacă acesta este mâncat, poate să determine probleme serioase de sănătate (obstrucția intestinală) și recomandăm vizita la un medic veterinar.
2. Etanolul ( cunoscut și sub denumirea de alcool etilic)
Câinii sunt mult mai sensibili la etanol decât suntem noi. Chiar și atunci când e vorba de consumul unor cantități mici, în cazul câinilor poate cauza intoxicație semnificativă. De obicei în urma ingerării, simptomele comune care pot apărea sunt: voma, pierderea coordonării, stupoare și lipsa orientării. În cazurile mai grave, poate cauza chiar comă, atacuri apoplectice sau decesul.
3. Aluatul de pâine (crud)
Probabil nu ne-am fi așteptat la asta, însă și consumul de aluat crud de pâine cu drojdie „activă” poate duce la probleme serioase de sănătate pentru patrupezii noștri. Când aluatul este înghițit, datorită mediului „optim” călduros din stomac, aluatul se poate multiplica, rezultând în creșterea volumului acestuia în stomac. Expansiunea aceasta poate fi într-atât de puternică încât să determine scăderea irigației sangvine a pereților stomacului, rezultând astfel moartea țesutului. Mai mult decât atât, prin această creștere în volum și masă a aluatului, diafragma poate fi presată, câinele ajungând să nu mai poată respira. Și poate cel mai important lucru, pe măsură ce drojdia se multiplică, aceasta poate produce alcool care ajunge să fie absorbit, rezultând astfel simptomele prezentate mai sus la ingerarea etanolului.
4. Strugurii și stafidele
Consumul strugurilor și al stafidelor este asociat cu insuficiență renală. Doar recent s-a făcut această asociere și nu se înțelege exact procesul. Unii câini nu dezvoltă nicio problemă după consumul moderat de struguri și stafide, pe când alții ajung la probleme serioase de sănătate. Ba chiar, unii câini pot consuma o dată și să fie în regulă, iar la al doilea consum să ajungă la probleme de sănătate. Până când nu se află cauzele exacte ale consumului recomandăm vigilență când vine vorba de ele.
5. Ciocolata
Intoxicarea cu ciocolată este destul de comună în rândul câinilor. Regula de bază în consumul de ciocolată este „cu cât mai neagră, cu atât mai toxică” – chiar contrar când vine vorba de consumul ei în rândul oamenilor. Ideea este că, ciocolata neagră conține niveluri ridicate de metilxantine – aceasta este toxică pentru câini, oamenii însă le pot tolera cu succes. În funcție de cantitatea și tipul de ciocolată consumat, simptomele care pot să apară sunt: vomă, sete crescută, discomfort abdominal, agitație, tremur muscular, ritm cardiac neregulat, temperatura corpului ridicată, atacuri apoplectice sau chiar decesul.
6. Ceapa și usturoiul
Problema cea mai mare cu consumul acestor alimente este efectul pe care le au asupra celulelor roșii. Probabil că patrupezii nu vor fi tentați să consume ceapa sau usturoiul crud, însă inclusiv când este în mâncăruri gătite sau sub formă de pudră de exemplu, le pot fi dăunătoare. Semnele intoxicării pot să nu apară decât la 3-5 zile după ingerare. Semnele care pot să apară sunt apatia câinelui, sau oboseala rapidă după exerciții ușoare, urina portocalie sau mai roșiatică.
7. Nucile de Macadamia
Consumul acestor nuci nu duc neapărat la probleme grave de sănătate, însă pot cauza un discomfort destul de ridicat pentru următoarele 48 de ore de la ingerare. Semnele care pot să apară sunt: slăbiciune în picioarele din spate, pot să tremure, să aibă puțină febră. Din fericire toate simptomele dispar treptat după 48 de ore.
8. Mâncarea cu mucegai
Regula de bază în acest caz este „dacă tu nu ai mânca, nu-i da nici câinelui tău”. Ideea este că există mai multe tipuri de mucegai care pot să se dezvolte în mâncare, problema este în special cu anumite tipuri de mucegai care produc toxine denumite micotoxine tremorgene. Însă nu putem determina noi care mucegai le conține și care nu, de asta este indicat să evităm pe toate tipurile de mucegai. Semenele care pot să apară în urma ingerării sunt: tremur muscular fin care poate progresa asupra întregului corp, și în final la convulsii după care, se poate ca în cazurile severe să apară chiar și decesul. Din fericire, intoxicația de acest tip poate fi tratată la veterinar.
9. Xilitol
Xilitolul este un îndulcitor fără calorii pe care îl întâlnim în guma de mestecat sau în gustările pe care scrie „sugar-free”. În ceea ce ne privește pe noi oamenii, xilitolul nu ne afectează nivelul de zahăr din sânge, însă în cazul câinilor consumul acestuia poate duce la o scădere rapidă și severă ân nivelul de zahăr din sânge. Semnele care pot apărea sunt lipsa orientării, atacuri apoplectice la aproximativ 30 de minute de la ingerare și pot ține până la câteva ore. În cazurile mai grave, când se ingerează o cantitate mai mare de xilitol, poate apărea insuficiența renală.
10. Oasele
Mulți oameni consideră că este natural să îi dea câinelui lor oase din când în când, pentru că și alte animale sălbatice similare (ex. lupul) consumă oase. Ei bine, situația se schimbă puțin când vine vorba de cățeii noștri. Cu toate că sunt medici veterinari care spun că oasele crude nu sunt dăunătoare, unii sunt puternic impotriva lor fie că este vorba de os crud sau fiert. Iar argumentele lor sunt: dinți rupți, răni la nivelul gurii/limbii, osul poate rămâne blocat în esofag, osul se poate bloca în trahee, în stomac, intestine, poate să ducă la constipare datorită fragmentelor de oase, sângerări severe din rect, infecție bacterială a abdomenului care poate să apară în urma perforărilor din stomac/intestine datorită fragmentelor de os.
Alte alimente toxice/nesănătoase: cafeina, ciupercile, sâmburii de măr, înghețata, roșia verde, borocoli (în cantități mici e sănătos), cartofii verzi, dulciurile (zahărul), mâncărurile grase, piersicile, prunele, kaki, medicamente.
În general recomandăm ca în cazul în care apar simptomele mai grave prezentate în articol, să consultați medicul veterinar.
Sper că v-a fost util articolul și să sperăm că nu apare niciuna din problemele de mai sus.
Ca să ajungem pe o notă mai pozitivă, va urma și un articol despre ce este sănătos și indicat să includem în alimentația câinilor.
– Carina
Referințe:
1. American Society for Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Foods that are hazardous to Dogs
2.FDA Consumer’s Update (2010): No bones about it: Bones are unsafe for your dog
3.http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_nutritional_aspects_of_bone_composition
4. http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_raw_bones_or_cooked_bones
Pulpa de avocado nu este toxica.
Usturoiul ca sa fie toxic. trebuie dat in cantitati imense, pe care nici noi oamenii nu le folosim intr-o zi. Exista cateva rase care ar trebui sa evite intr-adevar usturoiul, din cauze genetice, cum ar fi Shiba Inu si alte cateva rase asemanatoare.
La sursa de informare nr. 4 as dori sa vin cu niste lamuriri:
“When a dog gnaws on a raw bone, any nutrition that is derived comes primarily from the attached soft tissues such as meat, cartilage, fat, and connective tissue…not from the bones themselves, which shouldn’t be swallowed, after all.
But bones can be a wonderful source of calcium and phosphorous when fed as part of a nutritionally complete”.
Ei bine, calciul si fosforul sunt de fapt nutrienti… iar acestia nu sunt singurii nutrienti ai osului. Osul crud are valoare nutritionala si are un rol bine stabilit in nutritia canina. El ne daruieste cea mai naturala si biodisponibila sursa de calciu. Orice supliment inlocuitor va fi net inferior.