Știați că perioada cea mai importantă pentru socializarea cățelului vostru este în primele 3 luni de viață?
În aceste luni cățeii ar trebui expuși la cât mai mulți oameni, animale, stimuli și medii diferite, având însă grijă ca toate interacțiunile să fie pozitive pentru acesta. În caz contrar, supra-stimularea, sau experiențele negative ar putea determina apariția fricii excesive, anxietății sau a comportamentului de evitare.
Din acest motiv încurajăm socializarea timpurie și considerăm că ar trebui să fie o procedură standard în viețile câinilor, realizată însă cu grijă. Perioada aceasta este una „critică” în dezvoltarea cățelului, deoarece acum se formează relațiile sociale primare și atașamentul emoțional între cățel-oameni și cățel și alți căței. Este important să aibă parte de interacțiuni cu pui de căței de rasă, gen, talie diferite și oameni (bărbați, femei, copii, persoane cu ochelari, cu barbă etc.)
Lipsa unei astfel de socializări în perioada aceasta critică, poate duce la apariția problemelor comportamentale de risc în perioada adultă din dezvoltarea câinelui. Astfel de probleme comportamentale ar putea fi: frica, evitarea și/sau agresivitatea. Niciun posesor de animale nu își dorește să aibă probleme de acest gen cu câinele. Există dovezi că șansele ca puii de câini care sunt socializați într-un mod adecvat în această perioadă critică, vor rămâne mult mai probabil în familiile lor inițiale pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se întâmplă tocmai datorită prevenției multor probleme comportamentale la câini, care ar putea duce la abandonul animalelor. Mai mult decât atât, conform AVSAB, tocmai aceste probleme comportamentale, și nu bolile infecțioase, reprezintă cauza numărul unu a decesului la câinii care au sub trei ani de viață.
Specialiștii în comportamentul canin recomandă ca posesorii de animale să caute oportunități de a își expune, în condiții de siguranță, puii de câine la o varietate mare de stimuli pe care îi vor experienția în viață. Înscrierea la „petrecerile pentru căței” (puppy parties), în primele 8-12 săptămâni de viață pot reprezenta tocmai acest lucru. În cadrul unui puppy party, este esențial ca mediul să fie sigur, sanitar, iar printre beneficiile unui astfel de program, pe lângă socializarea cățelului, se află și întărirea relației dintre om-animal. Astfel de socializări oferă un mod sigur și organizat pentru ca puii să socializeze, iar mai mult decât atât, să își îmbunătățească răspunsul la comenzi împreună cu stăpânul.
Voi ce părere aveți, v-ar plăcea un puppy party?
Accesați acest link: https://www.facebook.com/groups/puppypartycluj/
– Carina
Referințe:
1. Duxbury și colab. (2003). Evaluation of association between retention in the home and attendance at puppy socialization classes. Journal of the American Veterinary Medical Association.
2. Serpell J, Jagoe JA (1995). Early experience and the development of behaviour. In Serpell J (ed). The Domestic Dog, p.82-102, Cambridge University Press.
3. Freedman DG, King JA, Elliot O. (1961). Critical periods in the social development of the dog. Science, 133, 1016-1017.
4. Miller DM, Stats SR, Partlo BS și colab. (1996). Factors associated with the decision to surrender a pet to an animal shelter. Journal of American Veterinary Medical Association ;209:738- 742.
5. American Veterinary Society of Animal Bhaviour (2008), Position Statement On Puppy Socialization.